Korut ovat parhaimmillaan sukupolvelta toiselle kulkeva sijoitus. Laadukkaat arvokorut kestävät käytössä pitkään, kunhan niistä viitsii huolehtia. Monet naiset säilyttävät korujaan sikin sokin yhdessä korulippaassa, mutta oikeanlainen säilytys suojelee koruja naarmuilta ja tummumiselta. Aivan kuten vaatteita ja asusteita, myös koruja on syytä puhdistaa ja huoltaa säännöllisesti. Onneksi se onnistuu helposti kotikonstein ja pieni vaivannäkö maksaa itsensä takaisin moninkertaisena. Harper’s Bazaar listasi nopeat ja helpot vinkit korujen hoitoon. Lue siis lisää kuinka korujen hoito kannattaa tehdä.
1. Älä säilytä koruja väärällä alustalla
Älä jätä koruja lojumaan kemiallisesti käsitellyille pinnoille, sillä kemikaalit voivat jättää jalometalliin näkyviä jälkiä.
2. Säilytä koruja Minigrip-muovipussissa
Korut hapettuvat sitä nopeammin, mitä enemmän ne joutuvat kosketuksiin ilman ja kosteuden kanssa. Säilytä koruja Minigrip-pussissa, jossa ne pysyvät suojassa ulkoisilta haittatekijöiltä.
3. Valitse hopean kaveriksi liitua
Saattaa kuulostaa villiltä, mutta hopeiset korut säilyvät hyvin liidun kanssa. Tämä johtuu siitä, että liitu imee tehokkaasti kosteutta. Jos pelkäät, että liitu jättää koruihin jälkiä, aseta korulaatikkoon liidun sijaan silikageelipusseja, joita on usein mukana uusien vaatteiden ja kenkien pakkauksissa.
4. Pidä korusi erossa kosmetiikasta
Kuten sanottu, kosteudelle ja kemikaaleille altistuminen ei tee hyvää koruille. Ihonhoitotuotteet ja parfyymit edistävät korujen tummumista. Tästä syystä korut tulisi aina pukea vasta ihovoiteiden levittämisen, meikkaamisen ja hiustenlaiton jälkeen. Älä myöskään koskaan käytä hopeakoruja uidessasi tai saunoessasi. Mitä vähemmän korut altistuvat kemikaaleille, hielle ja lialle, sitä kauemmin metalli säilyttää kirkkautensa.
5. Älä jätä koruja auringonvaloon
Monella on tapana pitää korupuuta koriste-esineen tavoin ikkunalaudalla. Tämä on huono idea, sillä, koruja ei saisi altistaa suoralle auringonvalolle. Jos haluat jalokivien säilyvän kirkkaina, säilö korut kuivaan ja hämärään paikkaan.
6. Vaihtele koruja
Koruja ei ole tarkoitettu käytettäväksi 24/7. Vaihtele koruja aika ajoin ja anna käytössä olleiden aarteiden hengähtää.
7. Säilytä kultakoruja erillään
Kulta naarmuuntuu helposti, joten kultaisia koruja kannattaa säilyttää muista koruista erillään. Kultakorut viihtyvät parhaiten joko niiden alkuperäisessä laatikossa, tai yksittäisissä korupusseissa, jolloin ne eivät pääse hankaamaan muita koruja vasten.
8. Pyyhi päivittäin
Korut on hyvä pyyhkiä käytön jälkeen puhtaalla, pehmeällä liinalla. Tämä poistaa niihin päivän aikana mahdollisesti kertyneen kosteuden, rasvan ja lian.
9. Puhdista oikein
Olet saattanut kuulla, että hopeakorut saa kiillotettua hyvin hammastahnalla. Todellisuudessa tämä on erittäin huono idea, sillä koruja ei saisi koskaan puhdistaa liian hankaavilla aineilla. Sekoita sen sijaan muutama tippa mietoa astianpesuainetta lämpimään veteen ja puhdista korut pehmeää liinaa käyttäen. Mikäli koru sietää vettä, huuhtele se pesun jälkeen viileässä vedessä ja kuivaa huolellisesti.
10. Säästä vedeltä
Helmiä ja muita huokoisia jalokiviä ei kannata upottaa pesuveteen. Myös kivikorut, joissa on käytetty liimaa, saattavat kärsiä kastumisesta. Puhdista herkät korut pienellä meikkisudilla, joka on kastettu shampooseen ja veteen. Pyyhi lopuksi kostealla liinalla. Jos et ole varma siitä, millaista puhdistusta korusi sietävät, kannattaa ne viedä suosiolla korusepän liikkeeseen.
12. Levitä kynsilakkaa
Rihkamakorut värjääntyvät ja kuluvat hyvin nopeasti. Helppo niksi, joka tuo pukukoruille kestävyyttä, on suojata ne kynsilakalla. Levitä ohut kerros kirkasta kynsilakkaa korun niihin osiin, jotka ovat kosketuksissa ihon kanssa. Lakka suojaa korua hieltä ja talilta.
Lähde: Harper’s Bazaar