Miksi talismaanit ovat jälleen suosiossa?

Kukaan meistä on tuskin täysin immuuni taikauskolle. Useimmat meistä luottavat jonkin sortin rituaaleihin tai jäniksenkäpäliin, kun edessä on tärkeä päivä tai pelottava koitos. Kenties koronavuosi on saanut ihmiset hakemaan turvaa taikaesineistä, sillä erilaiset talismaanit ja onnenamuletit ovat nousseet uuteen suosioon. The Adventurine-sivuston puhuttamat jalokivikauppiaat vahvistavat yksimielisesti, että talismaanikorut käyvät nyt kaupaksi ennätysmäärin. Esimerkiksi syntymäkivet ja parantavista voimistaan tunnetut kristallit ovat nyt todella suosittuja korumuodissa.

Talismaaneja on moneen lähtöön ja niiden väitetyt voimat liittyvät yleensä suojaamiseen, terveydentilan parantamiseen tai ongelmien ratkaisemiseen. Korumyyjien mukaan se, millaiset talismaanit ketäkin puhuttelevat, on hyvin yksilöllistä. Toista vetää puoleensa oma synnyinkivi tai horoskoopin symboli, joku muu rakentaa sen läheiselle ihmiselle kuuluneesta esineestä. Tärkeintä on, että talismaanilla on kantajalleen merkitystä, jotta hän jaksaa uskoa sen voimaan. Koronasta johtuvien lockdown-toimien aikana ihmisiä ovat kiinnostaneet erityisesti perhoset ja muut vapautta symboloivat aiheet, kertoo Mahnaz Collection-korumyymälän omistaja Ispahani Bartos The Adventurine-sivustolla.

Ilmiön on havainnut myös talismaneista L’École des Arts Joailliers-koulussa opettava professori ja historioitsija Inezita Gay Eckel.

– Aina vaikeina aikoina ihmiset etsivät positiivista voimaa, he etsivät vastauksia siihen, kuinka selviytyä. He miettivät sitä, mikä on heille kaikkein tärkeintä; perhe, ystävät, läheisten terveys, ja he haluavat tuoda sen esiin näkyvällä ja voimakkaalla tavalla, hän selittää.

Vaikka kristallivillitys tuo mieleen Instagramin nuoret, Eckel vakuuttaa, että talismaanit ja onnenkalut ovat aina kiinnostaneet ihmisiä ympäri maailmaa.

– Talismaanin olemukseen kuuluu, että se on henkilökohtainen, yksityinen ja usein salainen, eikä niistä siksi löydy paljoa kirjoituksia. Olemme kuitenkin löytäneet todisteita erilaisten amulettien olemassaolosta jo ihmiskunnan alkuajoista saakka. Yksi niistä tavoista, jolla antropologit määrittelevät ihmisen, on tämän suhde koristuksiin. Se kuuluu jaetun ihmisyyden kokemuksemme ytimeen, hän selittää.

Löydä omasi

Jos niin moni meistä kaipaa omaa hyvän onnen talismaania, miten löydämme juuri sen meille oikean? Talismaanin hankkimisessa on ennen kaikkea kyse henkilökohtaisista mieltymyksistä. Amuletteja ja talismaneja suunnitteleva Jacquie Aiche kehottaa pohtimaan, mitä tarkoitusta taikavoimia omaava koru palvelee elämässäsi.

Kysy itseltäsi seuraavat kysymykset ennen talismaanin hankkimista.

Miltä minusta tuntuu juuri nyt? Tämä kysymys auttaa sinua hahmottamaan, millaisiin asioissa tunnet tarvitsevasi apua.

Mitä mieleni, ruumiini ja sieluni tarvitsevat? Toivotko elämääsi rakkautta, tasapainoa, vaiko kenties tyyneyttä?

Mitkä mineraalit tai symbolit vetävät minua luonnostaan puoleensa? Luota intuitioosi.

Kun puen tämän talismaanin ylleni, tunnenko oloni onnellisemmaksi, tai voimaannuttaako se minua?

Tunnettu korusuunnittelija Temple St.Clair on valmistanut talismaaneja ja amuletteja käsin vuosikymmenien ajan. Hän jos kuka tietää, mistä amulettien vetovoimassa on kyse.

– Kun korua käytetään talismaanina, siitä tulee hyvin henkilökohtainen. Nämä helyt saavat tarkoituksen ja niistä tulee osa meitä. Me nukumme ja kylvemme ne yllämme. Ne maadoittavat meidät ja tarjoavat meille lohtua. Ne edustavat omaa tyyliämme ja henkilökohtaista matkaamme, hän kuvailee.


Tallenna tämä artikkeli Pinterestiin!

You were not leaving your cart just like that, right?

Enter your details below to save your shopping cart for later. And, who knows, maybe we will even send you a sweet discount code :)